Mylnie jest twierdzić, że oby zjeść pyszny obiad trzeba spędzić cały dzień w kuchni i urobić się po łokcie w pocie czoła...dobry plan/ pomysł to przepis na sukces:))
Doskonale jest, kiedy przygotowanie trwa chwilę, a obiad "robi się sam"... Oto pomysł na pyszną i aromatyczną wieprzowinę, przygotowanie trwa 15min. a później mamy czas dla siebie;)
Umyte mięso (3kg) - np.karkówka lub łopatka, wykładamy na blaszkę na folię aluminiową...
-doprawiamy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, tymianek, rozmaryn...mix ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiego sosu chilli i tyle samo sosu worcestershire, można dodać odrobinę kucharka lub Vegety i odrobinę oleju - oby lepiej wmasować przyprawy w mięso.
-następnie dodajemy:
*2 średnie cebule pokrojone w półkrążki
*główkę czosnku przekrojoną na pół
*dużą marchewkę pokrojoną w plasterki
*2 listki laurowe
*kilka gałązek natki pietruszki, tymianku i rozmarynu
*wlewamy pół szklanki wody
Zamykamy wszystko szczelnie "złotkiem" i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 230*C na 3godz... godzina pieczenia, na każdy kilogram...mój kawałek ma 3kg.
Po upływie czasu ostrożnie ściągamy złotko, podkręcamy temp. do 250*C i przypiekamy/rumienimy przez 10-15min.
Banalnie prosty przepis, przygotowanie to tylko 10-15min...mięso robi się samo, a my mamy czas na relax:))
*Mięso na zimno idealne do kanapek!
*Do pieczenia można również dodać - ziemniaki, pieczarki, paprykę...co kto lubi :)
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz