sobota, 16 marca 2013

Faszerowane pieczarki / stuffed mushrooms - pyszny pomysł:)

Przekąska- przystawka a także doskonały pomysł na pyszną kolację, imprezę, urodzinki czy też imieninki:))... faszerowane pieczarki możemy przygotować dużo wcześniej i zapiec je przed samym przyjściem gości...

Składniki:
*8 pieczarek do faszerowania, albo "zwyczajnych"o dużych kapeluszach (średnica szklanki)
*1/4 czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
*1 pojedyncza pierś z kurczaka również pokrojona w drobną kostkę
*jajko ugotowane na twardo - ... kostka
*pół średniej cebuli - w kostka
*1 łyżeczka natki z pietruszki
*2 łyżki tartego żółtego sera
*sól, pieprz, ulubione zioła
*oliwa lub olej

Umyte i osuszone pieczarki kładziemy na blaszkę, odrywamy nóżki, które następnie kroimy w kosteczkę...i smażymy na patelni na oliwie lub oleju. Do patelni dodajemy kolejno: cebulę, pierś z kurczaka...doprawiamy do smaku...
Paprykę i natkę dodajemy pod koniec smażenia, wyłączamy... a kiedy wszystko ostygnie dodajemy tarty żółty ser i jajko, uzyskanym farszem wypełniamy skropione delikatnie oliwą pieczarki:))

Późnej wystarczy jedynie zapiec grzyby w dobrze rozgrzanym piekarniku!
250*C -15min i gotowe:))

Polecam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))

4 komentarze:

  1. To prawie pieczarki olbrzymy, a danie świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe...nie aż takie duże, mają średnicę szklanki:) Ale fakt faktem - jedną można się najeść:))pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Bardzo ładnie to wygląda, szkoda że ja mam nieduże pieczarki w lodówce od paru dni...i szukam przepisu by je wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ małe też można faszerować, może i jest więcej roboty przy nich, ale jak dla mnie wyglądają bardziej smacznie i estetycznie na talerzu...hehe :)) Pozdrawiam

      Usuń