Przekąska- przystawka a także doskonały pomysł na pyszną kolację, imprezę, urodzinki czy też imieninki:))... faszerowane pieczarki możemy przygotować dużo wcześniej i zapiec je przed samym przyjściem gości...
Składniki:
*8 pieczarek do faszerowania, albo "zwyczajnych"o dużych kapeluszach (średnica szklanki)
*1/4 czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
*1 pojedyncza pierś z kurczaka również pokrojona w drobną kostkę
*jajko ugotowane na twardo - ... kostka
*pół średniej cebuli - w kostka
*1 łyżeczka natki z pietruszki
*2 łyżki tartego żółtego sera
*sól, pieprz, ulubione zioła
*oliwa lub olej
Umyte i osuszone pieczarki kładziemy na blaszkę, odrywamy nóżki, które następnie kroimy w kosteczkę...i smażymy na patelni na oliwie lub oleju. Do patelni dodajemy kolejno: cebulę, pierś z kurczaka...doprawiamy do smaku...
Paprykę i natkę dodajemy pod koniec smażenia, wyłączamy... a kiedy wszystko ostygnie dodajemy tarty żółty ser i jajko, uzyskanym farszem wypełniamy skropione delikatnie oliwą pieczarki:))
Późnej wystarczy jedynie zapiec grzyby w dobrze rozgrzanym piekarniku!
250*C -15min i gotowe:))
Polecam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))
Pamiętnik z siebie...smaczne strony życia, chwile zamkniete w słowach, obrazy uchwycone w zdjęciach, codzienność i ja.... Sprawdzone przepisy kulinarne, ukochane produkty kosmetyczne, ciekawe gadżety, szalone myśli, porady, rady, pomysły i zamysły...całowita samowolka, eklektyzm i abstrakcja pisarska:)) Mam nadzieję, że w dawce zjadliwej i lekkostrawnej...:) Będzie mi bardzo miło jeśli polubicie mojego bloga:)) Buziaki:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To prawie pieczarki olbrzymy, a danie świetne.
OdpowiedzUsuńHehe...nie aż takie duże, mają średnicę szklanki:) Ale fakt faktem - jedną można się najeść:))pozdrawiam cieplutko
UsuńBardzo ładnie to wygląda, szkoda że ja mam nieduże pieczarki w lodówce od paru dni...i szukam przepisu by je wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńAleż małe też można faszerować, może i jest więcej roboty przy nich, ale jak dla mnie wyglądają bardziej smacznie i estetycznie na talerzu...hehe :)) Pozdrawiam
Usuń