czwartek, 14 marca 2013

Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą :)

Pyszny pomysł na udany dzień, idealne do kawy lub herbaty, na podwieczorek i słodką przekąskę...cieplutkie, puszyste i chrupiące rogaliki oczarują każdego:))

Ciasto:
-0,5kg mąki
-25dkg masła (można być margaryna)
-2 jajka
-szczypta soli
-5dkg drożdży
-marmolada

Drożdże rozgnieść z łyżką cukru i dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany (o temp. pokojowej) i odstawić.

Mąkę przesiać, dodać 25dkg posiekanego masła z lodówki, zrobić dołek wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli i wlać do tego drożdże. 
Wymieszać wszystko, zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na "koło" i podzielić na 8 części, pokroić jak na pizze ;)
Brzegi trójkątów posmarować marmoladą i zwinąć do środka.
Blachę posmarować margaryną.
Rogaliki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 175*C na 15min. (żeby się zarumieniły)
Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem i gotowe:))

Palce lizać:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz