Ja należę do zagorzałych miłośników tej pysznej surowizny na talerzu... jadam go kiedy najdzie mnie wielka ochota i smak na coś specjalnego, coś pysznego....jak to mówią - rzadko, ale z klasą... hehe ;)
Wszystkie składniki dobieram bardzooo starannie, jakość i pochodzenie produktów to podstawa i ma nadrzędne znaczenie... to przecież "dobre" składniki decydują o smaku dania, efekcie końcowym, a również o naszym zdrowiu.
Składniki na 3 porcje:
*0,5kg polędwicy wołowej (mielonej lub drobno siekanej)
* 3 żółtka
*3-4 duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
*duża cebula - również drobno pokrojona
*sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Mięso dzielę na trzy części, robię w nim niewielki dołek i kładę w centralnym punkcie talerz... w dołek delikatnie wkładam żółtko (sparzonego wcześniej jajka)...całość ozdabiam posiekanym ogórkiem, cebulką i mielony pieprz.
Przed jedzeniem mieszam dokładnie składniki, doprawiam i gotowe:))
Do tatara możemy również dodać:
-oliwę z oliwek
-grzybki marynowane
-Magi (przyprawę w płynie)
-sos Sweet Chilli lub Tabasco
-filety Anchois
-zielone oliwki
-musztardę
-natkę z pietruszki
-koperek
-świeży lubczyk lub kolendrę
Wszystkie dodatki są zależne od naszych upodobań, najważniejsze żeby smakowało:)
*TATARA podajemy z pieczywem...NIGDY z ziemniakami, makaronem czy też ryżem:)
Dziękuję za odwiedzinki na moim blogu i zapraszam do subskrybowania/obserwowania:)
Buziaki :*
Uwielbiam tatar...nawet zwykłe mięso mielone, a nim dodam bułki lubię sobie skubnąć...
OdpowiedzUsuńjestem leń a więc u mnie mielone...dwa razy..a reszta taka sama jak u Ciebie:)
Wiesz Elu co dobre :))) tatar jest przepyszny i basta:)) hehe...
OdpowiedzUsuńJak go nie zrobicie ja zjem wszystko i krojony i mielony byle dużo. :-)
OdpowiedzUsuńApetyt na dobre jedzenie - to jest to:)) Pozdrawiam Dorotko:)
Usuńtatar to jedno z moich ulubionych dań.. mogę zjeść każdą ilość :)
OdpowiedzUsuńTatar jest pyszny, a Ci którzy maja do niego jakieś awersje nie wiedzą co tracą :)) hehe... Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń