sobota, 20 kwietnia 2013

Podchmielona karkówka ;)

Podchmielona karkówka - to danie które robi się samo, przygotowanie składników trwa kilka chwil, po pierwsze - wielka oszczędność czasu, drugą istotna kwestia jest taka, że przepis jest naprawdę banalnie prosty:)

Plastry mięsa z dodatkiem warzyw, ziół, piwa, i miodu duszą się razem, tworząc idealną kompozycję kolorów i niebanalne zestawienie smaku... przepis wart wypróbowania, godny polecenia i bardzo, bardzooo smaczny:)

Składniki:
* 3 plastry świeżej karkówki (możesz dodać więcej)
*0,5 cebuli białej i 0,5 czerwonej pokrojonej w półkrążki
*0,5 papryki pomarańczowej i tyle samo czerwonej pokrojonej w dość spore kawałki / słupki
*3/4 szkl. piwa
*1 łyżka miodu
*sól i pieprz do smaku
*0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
*0,5 łyżeczki majeranku
*3 małe listki laurowe
*4 ziela angielskie
*łyżeczka oleju lub oliwy

A więc, umyte i osuszone mięso kładziemy na blaszkę, dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem. Piwo i miód łączymy razem i zalewamy mięso, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe...doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, a na wierzch kładziemy pokrojone warzywa... całość posypujemy ziołami, zamykamy szczelinie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika 200*C - 1godz..... ostatnie 10 min. pieczenia odkrywamy/ ściągamy folię...

Podajemy z ziemniakami:)

Smacznego :)

Dziękuję za odwiedzinki na moim blogu.

Obserwujcie / Subskrybujcie / Zapraszam

Buziaki :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz