czwartek, 21 marca 2013

ROLADKI Z WOŁOWINY - pyszna sprawa :)

Kuchnia Polska jest pyszna, a roladki z wołowiny to dobry pomysł na udany i smaczny obiad:))

Składniki:
*plastry wołowiny dokładnie rozbite (im cieniej -tym lepiej)
*ogórki kiszone (na cztery/słupki)
*papryka czerwona (może też być inny kolor) - pokrojona w słupki
*plastry lekko wędzonego boczku (tyle plastrów ile bitek wołowych)
*cebula pokrojona w półkrążki
*musztarda - nasza ulubiona
*sól, pieprz...

A więc, plastry mięsa solimy i pieprzymy z obu stron, po jednej stronie smarujemy musztardą i na jednym końcu kładziemy "dodatki", kolejno plaster boczku, ogórka, papryka, cebula...rolujemy i spinamy wykałaczkami.
Następnie obsmażamy roladki na złoto z każdej strony i przekładamy do garnka, rondla lub wysokiej patelni...zalewamy wrzącą wodą (tak oby je przykryło)...można dodać kostkę wołową, doprawiamy - sól, pieprz...ulubione zioła.
Gotujemy 1godz. na małym ogniu, 15min. przed końcem można dodać pokrojoną paprykę, cebulę, ogórka...robimy z wywaru sos i gotowe :)

*kwestią gustu jest to, co dodamy do środka, każdy robi inaczej i woli coś innego...
*często zamiast boczku dodaję plaster wędliny np. szynki
*można dodać też pieczarki, ser żółty, lub marchewkę pokrojoną w słupki.
Polecam ten prosty i pyszny przepis :))

Pozdrawiam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu :))

4 komentarze:

  1. Fajny przepis :)
    Uważam , że roladki pod każdą postacią...słoną i słodką są godne polecenia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo, tradycyjne Polskie potrawy są pyszne... a roladki - dokładnie tak - wszystkie są doskonałe :))

      Usuń
  2. Mniam….mniam….tak wyglądają roladki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dokładnie tak - mniam...mniam:))

      Usuń