Każdy kocha słodkości...magnetyczny smak czekolady, aksamitny dotyk karmelu w ustach i chrupiące orzechy...mmm...takie wafle same znikają:))
Składniki potrzebne do wykonania:
*paczka "suchych" wafli
*nutella - nie musi być oryginalna, oby było tzw.masło czekoladowe (w temp. pokojowej koniecznie!)
*puszka mleka skondensowanego słodzonego
*ulubione orzechy (lekko uprażone w piekarniku)
-Mleko w puszce gotujemy 3 godz. na małym ogniu (musi być całe pokryte wodą, w razie potrzeby uzupełniamy)...po upływie czasu wyciągamy i czekamy oby kilka minut przestygło, w przeciwnym razie karmel pryśnie pod ciśnieniem!
-Jeden "płat" wafla łamiemy na małe kawałki, wkładamy do woreczka i rozkruszamy na pyłek używając np.tłuczka do mięsa...następnie łączymy z nutella...tyle nytelli, aby składniki się dobrze połączyły ( im czekolada cieplejsza- tym bardziej plastyczna)
Pierwszy płat suchego wafla smarujemy masą z nutelli, następnie nakładamy kolejny płat i masa karmelowa,na którą sypiemy orzechy i to tyle!
*odstawiamy wafle na 30min, oby ciut zmiękły i kroimy tak jak chcemy i lubimy :))
*ilość warstw jest od nas zależna, można zrobić ich więcej oczywiście :)
*moja wersja jest dla leniuchów;) taka na szybko:))
Polecam przepis i dziękuję za odwiedzinki u mnie:))
Pamiętnik z siebie...smaczne strony życia, chwile zamkniete w słowach, obrazy uchwycone w zdjęciach, codzienność i ja.... Sprawdzone przepisy kulinarne, ukochane produkty kosmetyczne, ciekawe gadżety, szalone myśli, porady, rady, pomysły i zamysły...całowita samowolka, eklektyzm i abstrakcja pisarska:)) Mam nadzieję, że w dawce zjadliwej i lekkostrawnej...:) Będzie mi bardzo miło jeśli polubicie mojego bloga:)) Buziaki:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ooo! Świetnie się prezentują! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko:))
Usuń