Pysznie, prosto i szybko, czyli tak jak lubię;)
Danie, które "robi się samo" :))
A więc, doprawiamy indyka (na zewnątrz i wewnątrz)- soczyście solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką ulubionych ziół suszonych, ...tym co lubisz;) miedzy mięsem piersi/piersią, a skórą robimy kieszeń, w którą wkładamy sowicie masło wymieszane uprzednio z tymiankiem i czosnkiem.....owe masło wkładamy też do środka ptaszyny, i dodajemy tam mix świeżych ziól, tymianek, rozmaryn, szczypior...możemy tam dodać również czosnek, crążki cebuli, pietruszkę , kolendrę....lub dwa wozy z węglem ;)
Doprawionego kuraka odstawiamy na noc do lodówki :))
*na każdy kilogram -godzina pieczenia+ 30min tak dodatkowo....220*C
*indyka pieczemy zakrytego folią aluminiową
*ostatnie 15-20min odkrywamy, oby się zarumienił
*w trakcie pieczenia możemy podlać mięso wodą lub piwem, będzie bardziej soczyste......
Indyk ma maślano- ziolowy smak, mieso jest rozpływające, a skórka chrupiąca....mmmm...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz