czwartek, 27 grudnia 2012

FRANCUSKA BAGIETKA/ FRENCH BAGUETTE :))) by Iwona

Szybki pomysł na udany i pachnący poranek, bagietka niezwykle łatwa w wykonaniu, zdrowa i pyszna (wiesz co jesz)...brak tu chemii i polepszaczy.....

SKŁADNIKI:
- 275g mąki pszennej lub pełnoziarnistej (u mnie widać dwie wersje bagietki, zrób taką jaką lubisz)
- 1łyżka oliwy z oliwek
- 175ml ciepłej wody
- saszetka suchych drożdży
- kopiasta łyżeczka soli

WYKONANIE:
1.łączymy składniki i wyrabiamy ciasto 10min.
2.formujemy bagietkę i kładziemy na oprószoną mąką blaszkę..
3.spryskujemy/smarujemy oliwą, nakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min.
4. po upływie czasu nożyczkami nacinamy i formujemy kłoska
5. bagietkę spryskujemy oliwą, możemy oprószyć ją też mąką i solą morską
6.pieczemy w 200*C/ 30min...piekarnik musi być wcześniej dobrze spryskany wodą lub też wrzucamy do środka kilka kostek lodu- MUSI BYĆ WILGOTNO...dzięki temu bagietka będzie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz :))

Przepis jest niezwykle łatwy i warty wypróbowania, a taka bagietka prezentuje się...mmm....wspaniale...

*składniki podane na 1 bagietkę
*dodając mąkę pełnoziarnistą musimy wiedzieć, że bagietka mniej wyrośnie
*z ciasta możemy też zrobić bułki:))

*przysmaki w koszyku wykonane z przepisu...yummy...

POLECAM:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz