Pamiętnik z siebie...smaczne strony życia, chwile zamkniete w słowach, obrazy uchwycone w zdjęciach, codzienność i ja.... Sprawdzone przepisy kulinarne, ukochane produkty kosmetyczne, ciekawe gadżety, szalone myśli, porady, rady, pomysły i zamysły...całowita samowolka, eklektyzm i abstrakcja pisarska:)) Mam nadzieję, że w dawce zjadliwej i lekkostrawnej...:) Będzie mi bardzo miło jeśli polubicie mojego bloga:)) Buziaki:)
poniedziałek, 24 grudnia 2012
niedziela, 23 grudnia 2012
LUSTRO N*7...małe duże rozczarowanie...
Kierując się super ofertą (60% taniej), dwa dni temu kupiłam- dwustronne podświetlane lustro...zgodnie z zapewnieniami ,miało być zbawieniem podczas wykonywania makijażu w pochmurny dzień lub wieczorem...
I co, totalne rozczarowanie :( światło jest tak słabe, że będąc z nosem przyklejonym do szybki nie byłam w stanie sie pomalować (a wzrok mam doskonały)...
Jako lustro samo w sobie jest ok, efekt powiększenia jest aż przerażający, ale nie liczmy na wieczorny makijaż przy jego świetle :]
Dziś mój zakup wrócił do sklepu :))
I co, totalne rozczarowanie :( światło jest tak słabe, że będąc z nosem przyklejonym do szybki nie byłam w stanie sie pomalować (a wzrok mam doskonały)...
Jako lustro samo w sobie jest ok, efekt powiększenia jest aż przerażający, ale nie liczmy na wieczorny makijaż przy jego świetle :]
Dziś mój zakup wrócił do sklepu :))
BIGOS INACZEJ ...CZYLI ZJEDZ TO SAM :)
Zdecydowanie pomysłów na bigos są tysiące, bardzo ważne są dobre składniki, za każdym razem, kapusta kiszona jest inna, mniej lub bardziej kwaśna, ukiszona z marchewką lub bez...dlatego też kierując się własnym smakiem i gustem kulinarnym dobieramy proporcje i przyprawy...
Mój bigos jest niezwykle prosty, nie ma tu kiełbasy, grzybów, śliwek...ale chyba w tej prostocie tkwi jego siła ;)
Składa się z: kapusty kiszonej, podsmażonej pokrojonej w kostkę karkówki z cebulą, sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i dużooo majeranku.
*dodaję tez cukier, który uwydatnia i wyostrza smak całej potrawy :)
Mój bigos jest niezwykle prosty, nie ma tu kiełbasy, grzybów, śliwek...ale chyba w tej prostocie tkwi jego siła ;)
Składa się z: kapusty kiszonej, podsmażonej pokrojonej w kostkę karkówki z cebulą, sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i dużooo majeranku.
*dodaję tez cukier, który uwydatnia i wyostrza smak całej potrawy :)
SZKLANA KOPUŁA/ GLASS DOME :))
Bardzo lubię czystą formę i prosty kształt, idealnie jest kiedy naczynie tworzy "ramę dla swojej zawartości"....
Cztery rozmiary kopuł i kilka moich pomysłów:))
Cztery rozmiary kopuł i kilka moich pomysłów:))
pędzle do makijażu zawsze czyste i mój kubeczek, który dostał drugie życie, ponieważ nie przetrwał drogi ze sklepu do domu :(
wolisz mieć "neutralne powietrze"....zamknij zapach :))
Śliczne i praktyczne, przydatne w kuchni...dobry pomysł na sery, krakersy, warzywa, owoce, ciasteczka, kwiaty.....jajka...
:))
Patyczki zapachowe/ REED DIFFUSER/ czyli jak mieć ZAPACHNISTY DOM ;)
Od dawien dawna wiadomo, że jestem wielką miłośniczką świec i wszelkich,wszelakich, różnorakich gadżetów i zapachów do domu....
Najpierw jest to pierwsze niewinne spojrzenie, wzrok koncentruje się na tym JEDNYM JEDYNYM- przedmiocie, zaciskam zęby, słuch się wyostrza, w skupieniu obserwuję innych "polujących", jeśli teren jest czysty, ciśnienie tętnicze opada....zazwyczaj przyciąganie jest tak wielkie pomiędzy moja ręką a nowym "gadżetem"że...hmmm....:))))))))
Słów kilka na temat patyczków zapachowych, czyli tzw. reed diffuser
A więc :
Zapach nr1- zakupiony w HOMEBASE, ich produkt...zapach bardzo świeży, orzeźwiający, intensywny, dynamiczny, ale nie duszący (główną nutą zapachową jest tu grejpfrut)...płyn tworzy świetny mix z olejkami zapachowymi, patyczki długo są wilgotne, rzadko trzeba je obracać, polecam do pomieszczeń, w których przebywamy w dzień, zdecydowanie odradzam do sypialni...
Butelka 7/10
Zapach 10/10
Zapach nr 2- Tu zdecydowanie do zakupu skłonił mnie mix zapachowy-TRAWA CYTRYNOWA I EUKALIPTUS.....i oczywiście opakowanie, butelka wygląda jak flakon drogich perfum, na dnie pływają szklane kamyczki, dwa piękne pompony...nawet opakowanie mówiło- kup mnie....i co, i tu mamy największą klapę, zapach jest nijaki, mdły...pachną niczym, a raczej nie pachną wcale, bo jest ledwo wyczuwalne, płyn chyba nie posiada żadnych olejków zapachowych, bo patyczki wciąż są suche ....zdecydowanie nie kupie już tego produktu i nie polecam ..
A butelkę zostawię, kiedy już będzie pusta przeleje pachnący olejek/płyn z AIR WICK (mają fajne zapachy, ale brzydkie opakowanie i przystępne ceny)
Butelka 10/10
Zapach 1/10
Najpierw jest to pierwsze niewinne spojrzenie, wzrok koncentruje się na tym JEDNYM JEDYNYM- przedmiocie, zaciskam zęby, słuch się wyostrza, w skupieniu obserwuję innych "polujących", jeśli teren jest czysty, ciśnienie tętnicze opada....zazwyczaj przyciąganie jest tak wielkie pomiędzy moja ręką a nowym "gadżetem"że...hmmm....:))))))))
A więc :
Zapach nr1- zakupiony w HOMEBASE, ich produkt...zapach bardzo świeży, orzeźwiający, intensywny, dynamiczny, ale nie duszący (główną nutą zapachową jest tu grejpfrut)...płyn tworzy świetny mix z olejkami zapachowymi, patyczki długo są wilgotne, rzadko trzeba je obracać, polecam do pomieszczeń, w których przebywamy w dzień, zdecydowanie odradzam do sypialni...
Butelka 7/10
Zapach 10/10
Zapach nr 2- Tu zdecydowanie do zakupu skłonił mnie mix zapachowy-TRAWA CYTRYNOWA I EUKALIPTUS.....i oczywiście opakowanie, butelka wygląda jak flakon drogich perfum, na dnie pływają szklane kamyczki, dwa piękne pompony...nawet opakowanie mówiło- kup mnie....i co, i tu mamy największą klapę, zapach jest nijaki, mdły...pachną niczym, a raczej nie pachną wcale, bo jest ledwo wyczuwalne, płyn chyba nie posiada żadnych olejków zapachowych, bo patyczki wciąż są suche ....zdecydowanie nie kupie już tego produktu i nie polecam ..
A butelkę zostawię, kiedy już będzie pusta przeleje pachnący olejek/płyn z AIR WICK (mają fajne zapachy, ale brzydkie opakowanie i przystępne ceny)
Butelka 10/10
Zapach 1/10
Zapach nr3- (WANILIA I KAKAO) zdecydowanie godny polecenia, delikatny, zmysłowy, świeży, w żadnym razie nie jest mdły lub duszący, pełen aromatycznych olejków, nuta zapachowa jest świetnie dobrana, mam go w sypialni i zdecydowanie kupie raz kolejny :))
Butelka to 9/10
Zapach 10/10
I tym sposobem kończymy hity i kity;)
AROMATYCZNE PIECZONE MIĘSO/ ROASTED MEAT :))
Umyte i osuszone uprzednio mięso (karkówka lub łopatka wieprzowa) doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, "nabijamy" ćwiartkami czosnku, dodajemy też świeży szczypior z dymką, rozmaryn i tymianek, idealna jest też mieszanka suszonych ziół (wedle uznania, ja dodałam mix prowansalski i majeranek)...
*oby sypkie zioła lepiej trzymały się mięsa dodajemy odrobinę oleju/oliwy....tak "wmasowane" przyprawy są gwarantem, że mięso będzie aromatyczne z każdej strony :)
*mięso powinno "leżeć" w przyprawach przynajmniej dobę...
A oto fota przed i po ;)
Smacznego ;)
*oby sypkie zioła lepiej trzymały się mięsa dodajemy odrobinę oleju/oliwy....tak "wmasowane" przyprawy są gwarantem, że mięso będzie aromatyczne z każdej strony :)
*mięso powinno "leżeć" w przyprawach przynajmniej dobę...
A oto fota przed i po ;)
Smacznego ;)
czwartek, 20 grudnia 2012
PAELLA by IWONA;)
A więc, owoce morza (co kto lubi, ja dodałam krewetki i małże), mix ryb w kostkę, pierś z kurczaka, papryka, ryż, zielony groszek, siekane pomidory, bulion, szafran, sól morska, pieprz, oliwa, natka z pietruszki, sok z cytryny...itd.
(niestety białego wina nie posiadałam i z racji tego dodać go nie mogłam ;( ale zastąpiłam je tequilą =)
Pomysłów na paellę jest milion, polecam kierując się smakiem i własnym gustem kulinarnym odkryć własny sposób na to danie...
Pozdrawiam ;)
Łosoś z mixem sałat i kolendrą:))
Dorodny filet z łososia doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem, papryką oraz mieszanką ziół (wedle uznania) i odstawiamy do lodówki na 2/3 godz...po upływie wskazanego czasu wyciągamy rybę i kiedy nabierze "temperatury pokojowej;)" smażymy ją na oliwie z oliwek,
podajemy na mieszance sałat posypaną posiekaną kolendrą:))
Smacznego;)
podajemy na mieszance sałat posypaną posiekaną kolendrą:))
Smacznego;)
Chlebek naan z kolendrą/ smak INDII/ NAAN BREAD :)
Składniki
250g zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
roztopione masło do posmarowania chlebków
Do posypania:
nasiona czarnuszki, sezamu lub maku, ewentualnie posiekany czosnek lub świeża kolendra
Przygotowanie
Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta dość cienko, na podłużny kształt. Ponakłuwać widelcem, posypać wybraną posypką i wcisnąć ją dłonią w ciasto. Umieścić naany na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.
Przepis z programu- "Indian Food Made Easy.
"Oooooo...kurcze pieczone na butelce z piwem"
-kurczaka doprawiamy wedle uznania ( najlepiej jeśli zostanie w przyprawach przez noc), nadziewamy na butelkę z piwem, stawiamy na blaszkę wypełnioną warzywami i odrobiną bulionu lub wody, pieczemy około 2godz w 200/220'C (czas zależy od wielkości kurczaka!)
W trakcie pieczenia do butelki z piwkiem kilkakrotnie wsypujemy szczyptę soli, sprawi to, że piwo spieni się i będzie spływało po mięsie...
Polewamy też ptaszynę wywarem/sosem, który powstał na blaszce :))
Aromatyczne, proste i szybkie danie...
Łosoś, pstrąg i tuńczyk w śmietanowym sosie z makaronem:)
Ryby kroimy w kostkę, doprawiamy solą morska i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zioła wedle uznania,( ja dodałam również kurkumę dla ładnego kolory;), następnie dodajemy śmietanę, żeby powstał delikatny, aksamitny sos (śmietana powinna być słodka).
Podajemy z makaronem:]
Podajemy z makaronem:]
Stek i szaszłyki z mozzarellą:))
Moja wariacja na temat steku, warkocz spięty na końcu wykałaczką...wygląda to fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej....do tego szaszłyki na gałązkach z rozmarynu z pomidora, papryki i mozzarelli skropione oliwą z oliewek, opruszone solą, pieprzem i ziołami.
PIEROGI:)
W życiu każdego z nas, prędzej czy też później, przychodzi taki czas, kiedy dopada nas szalona ochota na pierogi :)
Opcji jest wiele,można się zakochać lub zwariować..
Mamy i te z mięsem, kapustą i grzybami, z ziemniakami i białym serem(tzw.ruskie)
Ja wybrałam bramkę nr 3:)...uwielbiam takie przysmażone i tony cebulki lub szczypiorku..mmmm....
Cud, miód i orzeszki...hehe
Opcji jest wiele,można się zakochać lub zwariować..
Mamy i te z mięsem, kapustą i grzybami, z ziemniakami i białym serem(tzw.ruskie)
Ja wybrałam bramkę nr 3:)...uwielbiam takie przysmażone i tony cebulki lub szczypiorku..mmmm....
Cud, miód i orzeszki...hehe
Pstrąg/ trout by Iwona
Filet z pstrąga przyprawiamy solą morską, świeżym pieprzem i "rolujemy" w środek wkładając szczypiorek i rozmaryn, spinamy wykałaczka;)smażymy na oliwie z oliwek, podajemy z puree z ziemniaków i zielonego groszku, oraz "paczuszkami" z pokrojonej w paski papryki.
Ryba jest niezwykle soczysta i aromatyczna, zdecydowanie godna polecenia:)
SMACZNEGO!!!
Pina Colada:)
PINA COLADA: BACARDI superior, mleko kokosowe, naturalny sok ananasowy, brązowy cukier lub syrop z agawy dla podkreślenia slodyczy, lód....
PINA COLADA: BACARDI superior, coconut milk, pure pineapple juice and sugar demerara or agave nectar+ ice ;)
HAMBURGER Z MOZZARELLĄ :)
Moja pomysł na lepszy dzień...
Hamburger/Cheeseburger z warzywami, mozzarellą + pieczone młode ziemniaki ;) Do mięsa wołowego dodaje zawsze: jajko, świeży czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól morską, świeżo mielony pieprz- bo zdecydowanie ma więcej mocy i aromatu;)
Ziemniaki są tu zdrowszą alternatywą i ucieczką od ociekających tłuszczem frytek, a smakują...mmmm....bosko
Hamburger/Cheeseburger z warzywami, mozzarellą + pieczone młode ziemniaki ;) Do mięsa wołowego dodaje zawsze: jajko, świeży czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól morską, świeżo mielony pieprz- bo zdecydowanie ma więcej mocy i aromatu;)
Ziemniaki są tu zdrowszą alternatywą i ucieczką od ociekających tłuszczem frytek, a smakują...mmmm....bosko
Faszerowana papryka/ stuffed peppers by Iwona ;)
Kolorowe papryki podobnej wielkości myjemy, kroimy na pół, oczyszczamy.
Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą + przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, zioła.. siekamy pierś z kurczaka, przyprawiamy delikatnie i mieszamy z ostudzonymi grzybami , farszem nadziewamy połówki papryczek i gotujemy w "sosie" z zmiksowanych/blendowanych pomidorów...( oczywiście z braku laku możecie użyć siekanych pomidorów z puszki:))
Danie bardzo szybkie, łatwe, zdrowe, pełne smaku, aromatu i barw...pachnie latem i dobrze syci zimą :))
A zresztą, musi dobrze smakować i wyglądać, bo ja również jem oczami...hehe ;)
Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą + przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, zioła.. siekamy pierś z kurczaka, przyprawiamy delikatnie i mieszamy z ostudzonymi grzybami , farszem nadziewamy połówki papryczek i gotujemy w "sosie" z zmiksowanych/blendowanych pomidorów...( oczywiście z braku laku możecie użyć siekanych pomidorów z puszki:))
Danie bardzo szybkie, łatwe, zdrowe, pełne smaku, aromatu i barw...pachnie latem i dobrze syci zimą :))
A zresztą, musi dobrze smakować i wyglądać, bo ja również jem oczami...hehe ;)
NALEŚNIKI GWIAZDKI/ PANCAKES -"DZIEŃ DOBRY NA SŁODKO""
A może tak naleśniki z owocami i syropem klonowym, a do tego pyszna kawa z mlekiem i brązowym cukrem ;)
Solidna porcja kalorii na zimny poranek.
* foremki do ciastek pomogą wyczarować coś pięknego na talerzu, a zwykłe naleśniki zamienią się w wykwintne danie:))
Ps. Marzą mi się takie w kształcie serduszek :)))))mmmm....
Solidna porcja kalorii na zimny poranek.
* foremki do ciastek pomogą wyczarować coś pięknego na talerzu, a zwykłe naleśniki zamienią się w wykwintne danie:))
Aromatyczne szaszłyki :)
Mięso wieprzowe lub pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania ( ja dodałam: sól, pieprz, paprykę i odrobinę słodkiego sosu chilli) i pozostawiamy na 1/2godz w lodówce, następnie kroimy papryka i wszystko nabijamy na gałązki z rozmarynu :)) Grillujemy, smażymy lub opiekamy...jak kto woli:))
Ja wybrałam pierwszą opcję, z racji pogody domowy elektryczny grill jest zbawieniem ;)
Rozmaryn jest świetna alternatywą tradycyjnych "nijakich" patyczków do szaszłyków, dodaje również niesamowitego aromatu mięsu i pięknego wyglądu daniu:)
Wyszło pysznie :))
Subskrybuj:
Posty (Atom)