niedziela, 23 grudnia 2012

LUSTRO N*7...małe duże rozczarowanie...

Kierując się super ofertą (60% taniej), dwa dni temu kupiłam- dwustronne podświetlane lustro...zgodnie z zapewnieniami ,miało być zbawieniem podczas wykonywania makijażu w pochmurny dzień lub wieczorem...
I co, totalne rozczarowanie :( światło jest tak słabe, że będąc z nosem przyklejonym do szybki nie byłam w stanie sie pomalować (a wzrok mam doskonały)...
Jako lustro samo w sobie jest ok, efekt powiększenia jest aż przerażający, ale nie liczmy na wieczorny makijaż przy jego świetle :]

Dziś mój zakup wrócił do sklepu :))

BIGOS INACZEJ ...CZYLI ZJEDZ TO SAM :)

Zdecydowanie pomysłów na bigos są tysiące, bardzo ważne są dobre składniki, za każdym razem, kapusta kiszona jest inna, mniej lub bardziej kwaśna, ukiszona z marchewką lub bez...dlatego też kierując się własnym smakiem i gustem kulinarnym dobieramy proporcje i przyprawy...

Mój bigos jest niezwykle prosty, nie ma tu kiełbasy, grzybów, śliwek...ale chyba w tej prostocie tkwi jego siła ;)
Składa się z: kapusty kiszonej, podsmażonej pokrojonej w kostkę karkówki z cebulą, sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i dużooo majeranku.
*dodaję tez cukier, który uwydatnia i wyostrza smak całej potrawy :)  

 

SZKLANA KOPUŁA/ GLASS DOME :))

 Bardzo lubię czystą formę i prosty kształt, idealnie jest kiedy naczynie tworzy "ramę dla swojej zawartości".... 
Cztery rozmiary kopuł i kilka moich pomysłów:)) 

mini kopułka ;)
pędzle do makijażu zawsze czyste i mój kubeczek, który dostał drugie życie, ponieważ nie przetrwał drogi ze sklepu do domu :(
 

jeśli uwielbiasz pachnącą sypialnię, ale przed snem
wolisz mieć "neutralne powietrze"....zamknij zapach :))


Sposób na cytryny :)


Śliczne i praktyczne, przydatne w kuchni...dobry pomysł na sery, krakersy, warzywa, owoce, ciasteczka, kwiaty.....jajka...


:))











Patyczki zapachowe/ REED DIFFUSER/ czyli jak mieć ZAPACHNISTY DOM ;)

Od dawien dawna wiadomo, że jestem wielką miłośniczką świec i wszelkich,wszelakich, różnorakich gadżetów i zapachów do domu....
Najpierw jest to pierwsze niewinne spojrzenie, wzrok koncentruje się na tym JEDNYM JEDYNYM- przedmiocie, zaciskam zęby, słuch się wyostrza, w skupieniu obserwuję innych "polujących", jeśli teren jest czysty, ciśnienie tętnicze opada....zazwyczaj przyciąganie jest tak wielkie pomiędzy moja ręką a nowym "gadżetem"że...hmmm....:))))))))


Słów kilka na temat patyczków zapachowych, czyli tzw. reed diffuser

A więc :

Zapach nr1- zakupiony w HOMEBASE, ich produkt...zapach bardzo świeży, orzeźwiający, intensywny, dynamiczny, ale nie duszący (główną nutą zapachową jest tu grejpfrut)...płyn  tworzy świetny mix z olejkami zapachowymi, patyczki długo są wilgotne, rzadko trzeba je obracać, polecam do pomieszczeń, w których przebywamy w dzień, zdecydowanie odradzam do sypialni...
Butelka 7/10
Zapach 10/10




Zapach nr 2- Tu zdecydowanie do zakupu skłonił mnie mix zapachowy-TRAWA CYTRYNOWA I EUKALIPTUS.....i oczywiście opakowanie, butelka wygląda jak flakon drogich perfum, na dnie pływają szklane kamyczki, dwa piękne pompony...nawet opakowanie mówiło- kup mnie....i co, i tu mamy największą klapę, zapach jest nijaki, mdły...pachną niczym, a raczej nie pachną wcale, bo jest ledwo wyczuwalne, płyn chyba nie posiada żadnych olejków zapachowych, bo patyczki wciąż są suche ....zdecydowanie nie kupie już tego produktu i nie polecam ..
A butelkę zostawię, kiedy już będzie pusta przeleje pachnący olejek/płyn  z  AIR WICK (mają fajne zapachy, ale brzydkie opakowanie i przystępne ceny)
Butelka 10/10
Zapach 1/10



Zapach nr3- (WANILIA I KAKAO) zdecydowanie godny polecenia, delikatny, zmysłowy, świeży,  w żadnym razie nie jest mdły lub duszący, pełen aromatycznych olejków, nuta zapachowa jest świetnie dobrana,  mam go w sypialni i zdecydowanie kupie raz kolejny :))
Butelka to  9/10
Zapach 10/10

I tym sposobem kończymy hity i kity;) 













AROMATYCZNE PIECZONE MIĘSO/ ROASTED MEAT :))

Umyte i osuszone uprzednio mięso (karkówka lub łopatka wieprzowa) doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, "nabijamy" ćwiartkami czosnku, dodajemy też świeży szczypior z dymką, rozmaryn i tymianek, idealna jest też mieszanka suszonych ziół (wedle uznania, ja dodałam mix prowansalski i majeranek)...

*oby sypkie zioła lepiej trzymały się mięsa dodajemy odrobinę oleju/oliwy....tak "wmasowane" przyprawy są gwarantem, że mięso będzie aromatyczne z każdej strony :)

*mięso powinno "leżeć" w przyprawach przynajmniej dobę...

A oto fota przed i po ;)




Smacznego ;)

czwartek, 20 grudnia 2012

PAELLA by IWONA;)

A więc, owoce morza (co kto lubi, ja dodałam krewetki i małże), mix ryb w kostkę, pierś z kurczaka, papryka, ryż, zielony groszek, siekane pomidory, bulion, szafran, sól morska, pieprz, oliwa, natka z pietruszki, sok z cytryny...itd.
(niestety białego wina nie posiadałam i z racji tego dodać go nie mogłam ;( ale zastąpiłam je tequilą =)
Pomysłów na paellę jest milion, polecam kierując się smakiem i własnym gustem kulinarnym odkryć własny sposób na to danie...
Pozdrawiam ;)

Łosoś z mixem sałat i kolendrą:))

 Dorodny filet z łososia doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem, papryką oraz mieszanką ziół (wedle uznania) i odstawiamy do lodówki na 2/3 godz...po upływie wskazanego czasu wyciągamy rybę i kiedy nabierze "temperatury pokojowej;)" smażymy ją na oliwie z oliwek,
podajemy na mieszance sałat posypaną posiekaną kolendrą:))

Smacznego;)

Chlebek naan z kolendrą/ smak INDII/ NAAN BREAD :)


Mój chlebek naan z kolendrą:))

Składniki
250g zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
roztopione masło do posmarowania chlebków

Do posypania:
nasiona czarnuszki, sezamu lub maku, ewentualnie posiekany czosnek lub świeża kolendra

Przygotowanie
Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta dość cienko, na podłużny kształt. Ponakłuwać widelcem, posypać wybraną posypką i wcisnąć ją dłonią w ciasto. Umieścić naany na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.
Przepis z programu- "Indian Food Made Easy.

"Oooooo...kurcze pieczone na butelce z piwem"



-kurczaka doprawiamy wedle uznania ( najlepiej jeśli zostanie w przyprawach przez noc), nadziewamy na butelkę z piwem, stawiamy na blaszkę wypełnioną warzywami i odrobiną bulionu lub wody, pieczemy około 2godz w 200/220'C (czas zależy od wielkości kurczaka!)
W trakcie pieczenia do butelki z piwkiem kilkakrotnie wsypujemy szczyptę soli, sprawi to, że piwo spieni się i będzie spływało po mięsie...
Polewamy też ptaszynę wywarem/sosem, który powstał na blaszce :))

Aromatyczne, proste i szybkie danie...

Łosoś, pstrąg i tuńczyk w śmietanowym sosie z makaronem:)

Ryby kroimy w kostkę, doprawiamy solą morska i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zioła wedle uznania,( ja dodałam również kurkumę dla ładnego kolory;), następnie dodajemy  śmietanę, żeby powstał delikatny, aksamitny sos (śmietana powinna być słodka).
Podajemy z makaronem:]

Świąteczne ciasteczka/ Christmas cookies :))

Smaczna dekoracja, która znika w mgnieniu oka;)

Stek i szaszłyki z mozzarellą:))

Moja wariacja na temat steku, warkocz spięty na końcu wykałaczką...wygląda to fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej....do tego szaszłyki na gałązkach z rozmarynu z pomidora, papryki i mozzarelli skropione oliwą z oliewek, opruszone solą, pieprzem i ziołami.

PIEROGI:)

W życiu każdego z nas, prędzej czy też później, przychodzi taki czas, kiedy  dopada nas szalona ochota na pierogi :)
Opcji jest wiele,można się zakochać lub zwariować..
Mamy i te z mięsem, kapustą i grzybami, z ziemniakami i białym serem(tzw.ruskie)
Ja wybrałam bramkę nr 3:)...uwielbiam takie przysmażone i tony cebulki lub szczypiorku..mmmm....
Cud, miód i orzeszki...hehe

Pstrąg/ trout by Iwona

Filet z pstrąga przyprawiamy solą morską, świeżym pieprzem i "rolujemy" w środek wkładając szczypiorek i rozmaryn, spinamy wykałaczka;)smażymy na oliwie z oliwek, podajemy z puree z ziemniaków i zielonego groszku, oraz "paczuszkami" z pokrojonej w paski papryki.


Ryba jest niezwykle soczysta i aromatyczna, zdecydowanie godna polecenia:)

SMACZNEGO!!!

Pina Colada:)

PINA COLADA: BACARDI superior, mleko kokosowe, naturalny sok ananasowy, brązowy cukier lub syrop z agawy dla podkreślenia slodyczy, lód....
 
PINA COLADA: BACARDI superior, coconut milk, pure pineapple juice and sugar demerara or agave nectar+ ice ;)

HAMBURGER Z MOZZARELLĄ :)

Moja pomysł na lepszy dzień...

Hamburger/Cheeseburger z warzywami, mozzarellą + pieczone młode ziemniaki ;)
Do mięsa wołowego dodaje zawsze: jajko, świeży czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól morską, świeżo mielony pieprz- bo zdecydowanie ma więcej mocy i aromatu;)

 





Ziemniaki są tu zdrowszą alternatywą i ucieczką od ociekających tłuszczem frytek,
a smakują...mmmm....bosko



 

Faszerowana papryka/ stuffed peppers by Iwona ;)

Kolorowe papryki podobnej wielkości myjemy, kroimy na pół, oczyszczamy.

Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą + przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, zioła.. siekamy pierś z kurczaka, przyprawiamy delikatnie i mieszamy z ostudzonymi grzybami , farszem nadziewamy połówki papryczek i gotujemy w "sosie" z zmiksowanych/blendowanych pomidorów...( oczywiście z braku laku możecie użyć siekanych pomidorów z puszki:))

Danie bardzo szybkie, łatwe, zdrowe,  pełne smaku, aromatu i barw...pachnie latem i dobrze syci zimą :))

A zresztą, musi dobrze smakować i wyglądać, bo ja również jem oczami...hehe ;)

NALEŚNIKI GWIAZDKI/ PANCAKES -"DZIEŃ DOBRY NA SŁODKO""

A może tak naleśniki z owocami i syropem klonowym, a do tego pyszna kawa z mlekiem i brązowym cukrem ;)

Solidna porcja kalorii na zimny poranek.

* foremki do ciastek pomogą wyczarować coś pięknego na talerzu, a zwykłe naleśniki zamienią się w wykwintne danie:))



Ps. Marzą mi się takie w kształcie serduszek :)))))mmmm....

Aromatyczne szaszłyki :)

Mięso wieprzowe lub pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania ( ja dodałam: sól, pieprz, paprykę i odrobinę słodkiego sosu chilli) i pozostawiamy na 1/2godz w lodówce, następnie kroimy papryka i wszystko nabijamy na gałązki z rozmarynu :))  Grillujemy, smażymy lub opiekamy...jak kto woli:))

Ja wybrałam pierwszą opcję, z racji pogody domowy elektryczny grill jest zbawieniem ;)
 

 

Rozmaryn jest świetna alternatywą tradycyjnych "nijakich" patyczków do szaszłyków, dodaje również niesamowitego aromatu mięsu i pięknego wyglądu daniu:)

Wyszło pysznie :))