wtorek, 25 grudnia 2012

INDYK PIECZONY Z MASŁEM I ZIOŁAMI/ roast turkey :))





Pysznie, prosto i szybko, czyli tak jak lubię;)
Danie, które "robi się samo" :))

A więc, doprawiamy indyka (na zewnątrz i wewnątrz)- soczyście solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką ulubionych ziół suszonych, ...tym co lubisz;) miedzy mięsem piersi/piersią, a skórą robimy kieszeń, w którą wkładamy sowicie masło wymieszane uprzednio z tymiankiem i czosnkiem.....owe masło wkładamy też do środka ptaszyny, i dodajemy tam mix świeżych ziól, tymianek, rozmaryn, szczypior...możemy tam dodać również czosnek, crążki cebuli, pietruszkę , kolendrę....lub dwa wozy z węglem ;)

Doprawionego kuraka odstawiamy na noc do lodówki :))

*na każdy kilogram -godzina pieczenia+ 30min tak dodatkowo....220*C
*indyka pieczemy zakrytego folią aluminiową
*ostatnie 15-20min odkrywamy, oby się zarumienił
*w trakcie pieczenia możemy podlać mięso wodą lub piwem, będzie bardziej soczyste......

Indyk ma maślano- ziolowy smak, mieso jest rozpływające, a skórka chrupiąca....mmmm...

 
 
 

poniedziałek, 24 grudnia 2012

ŁOSOŚ / SALMON czyli szybki pomysł na coś pysznego:)

Filet z łososia kroimy na cienkie paski/plastry ( jak na zdjęciu), doprawiamy solą morską, świeżym pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek...dodajemy również krążki cebuli, mieszamy i tak doprawioną rybę odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem....następnie obtaczamy fileciki w mące i smażymy chwil kilka na oliwie z oliwek i to na tyle:))
*smażymy bez cebuli
*do "marynaty" możemy dodać również plasterki czosnku, świeże zioła lub płatki chili i sok z cytryny...

LOVE ON TOP czyli dekoracje od serca ;)










moja podusia ;)







 
 

 

niedziela, 23 grudnia 2012

LUSTRO N*7...małe duże rozczarowanie...

Kierując się super ofertą (60% taniej), dwa dni temu kupiłam- dwustronne podświetlane lustro...zgodnie z zapewnieniami ,miało być zbawieniem podczas wykonywania makijażu w pochmurny dzień lub wieczorem...
I co, totalne rozczarowanie :( światło jest tak słabe, że będąc z nosem przyklejonym do szybki nie byłam w stanie sie pomalować (a wzrok mam doskonały)...
Jako lustro samo w sobie jest ok, efekt powiększenia jest aż przerażający, ale nie liczmy na wieczorny makijaż przy jego świetle :]

Dziś mój zakup wrócił do sklepu :))

BIGOS INACZEJ ...CZYLI ZJEDZ TO SAM :)

Zdecydowanie pomysłów na bigos są tysiące, bardzo ważne są dobre składniki, za każdym razem, kapusta kiszona jest inna, mniej lub bardziej kwaśna, ukiszona z marchewką lub bez...dlatego też kierując się własnym smakiem i gustem kulinarnym dobieramy proporcje i przyprawy...

Mój bigos jest niezwykle prosty, nie ma tu kiełbasy, grzybów, śliwek...ale chyba w tej prostocie tkwi jego siła ;)
Składa się z: kapusty kiszonej, podsmażonej pokrojonej w kostkę karkówki z cebulą, sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i dużooo majeranku.
*dodaję tez cukier, który uwydatnia i wyostrza smak całej potrawy :)  

 

SZKLANA KOPUŁA/ GLASS DOME :))

 Bardzo lubię czystą formę i prosty kształt, idealnie jest kiedy naczynie tworzy "ramę dla swojej zawartości".... 
Cztery rozmiary kopuł i kilka moich pomysłów:)) 

mini kopułka ;)
pędzle do makijażu zawsze czyste i mój kubeczek, który dostał drugie życie, ponieważ nie przetrwał drogi ze sklepu do domu :(
 

jeśli uwielbiasz pachnącą sypialnię, ale przed snem
wolisz mieć "neutralne powietrze"....zamknij zapach :))


Sposób na cytryny :)


Śliczne i praktyczne, przydatne w kuchni...dobry pomysł na sery, krakersy, warzywa, owoce, ciasteczka, kwiaty.....jajka...


:))











Patyczki zapachowe/ REED DIFFUSER/ czyli jak mieć ZAPACHNISTY DOM ;)

Od dawien dawna wiadomo, że jestem wielką miłośniczką świec i wszelkich,wszelakich, różnorakich gadżetów i zapachów do domu....
Najpierw jest to pierwsze niewinne spojrzenie, wzrok koncentruje się na tym JEDNYM JEDYNYM- przedmiocie, zaciskam zęby, słuch się wyostrza, w skupieniu obserwuję innych "polujących", jeśli teren jest czysty, ciśnienie tętnicze opada....zazwyczaj przyciąganie jest tak wielkie pomiędzy moja ręką a nowym "gadżetem"że...hmmm....:))))))))


Słów kilka na temat patyczków zapachowych, czyli tzw. reed diffuser

A więc :

Zapach nr1- zakupiony w HOMEBASE, ich produkt...zapach bardzo świeży, orzeźwiający, intensywny, dynamiczny, ale nie duszący (główną nutą zapachową jest tu grejpfrut)...płyn  tworzy świetny mix z olejkami zapachowymi, patyczki długo są wilgotne, rzadko trzeba je obracać, polecam do pomieszczeń, w których przebywamy w dzień, zdecydowanie odradzam do sypialni...
Butelka 7/10
Zapach 10/10




Zapach nr 2- Tu zdecydowanie do zakupu skłonił mnie mix zapachowy-TRAWA CYTRYNOWA I EUKALIPTUS.....i oczywiście opakowanie, butelka wygląda jak flakon drogich perfum, na dnie pływają szklane kamyczki, dwa piękne pompony...nawet opakowanie mówiło- kup mnie....i co, i tu mamy największą klapę, zapach jest nijaki, mdły...pachną niczym, a raczej nie pachną wcale, bo jest ledwo wyczuwalne, płyn chyba nie posiada żadnych olejków zapachowych, bo patyczki wciąż są suche ....zdecydowanie nie kupie już tego produktu i nie polecam ..
A butelkę zostawię, kiedy już będzie pusta przeleje pachnący olejek/płyn  z  AIR WICK (mają fajne zapachy, ale brzydkie opakowanie i przystępne ceny)
Butelka 10/10
Zapach 1/10



Zapach nr3- (WANILIA I KAKAO) zdecydowanie godny polecenia, delikatny, zmysłowy, świeży,  w żadnym razie nie jest mdły lub duszący, pełen aromatycznych olejków, nuta zapachowa jest świetnie dobrana,  mam go w sypialni i zdecydowanie kupie raz kolejny :))
Butelka to  9/10
Zapach 10/10

I tym sposobem kończymy hity i kity;) 













AROMATYCZNE PIECZONE MIĘSO/ ROASTED MEAT :))

Umyte i osuszone uprzednio mięso (karkówka lub łopatka wieprzowa) doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, "nabijamy" ćwiartkami czosnku, dodajemy też świeży szczypior z dymką, rozmaryn i tymianek, idealna jest też mieszanka suszonych ziół (wedle uznania, ja dodałam mix prowansalski i majeranek)...

*oby sypkie zioła lepiej trzymały się mięsa dodajemy odrobinę oleju/oliwy....tak "wmasowane" przyprawy są gwarantem, że mięso będzie aromatyczne z każdej strony :)

*mięso powinno "leżeć" w przyprawach przynajmniej dobę...

A oto fota przed i po ;)




Smacznego ;)