sobota, 16 marca 2013

TORTILLA PYSZNA PO BRZEGI - ZASMACZYSTA PRZEKĄSKA:))

Układ idealny jest wtedy, kiedy jest smacznie i zdrowo zarazem...rzeczywistość jest taka, że najpierw "kosztujemy" wszystko za pomocą zmysłów innych niż smak...
Wzrok, węch i dotyk w dużej mierze decydują poniekąd o tym, czy to co spoczywa na talerzu obok, jest dla nas kulinarnie atrakcyjne, czy też nie ;)


Oto pyszna przekąska/ przystawka oraz świetny pomysł na zdrową i smaczną kolację lub udaną imprezę:

*3 tortille
*3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka 
*pół posiekanej sałaty lodowej
*pół pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
*majonez
*czerwona cebula - kilka półkrążków jeśli lubimy
*mix ziół
* przyprawa kebab/gyros, sól, pieprz

Piersi z kurczaka kroimy w małe paseczki, doprawiamy i smażymy na minimalnej ilości oleju na złoto...studzimy...
Placki tortilli smarujemy delikatnie majonezem, oprószamy ziołami....kładziemy posiekaną sałatę, paprykę, kurczaka, cebulę - jesli lubimy..
Rolujemy i przecinamy w połowie, od strony przecięcia zawijamy folia aluminiową lub ozdobną serwetką na wysokości kilku cm...sprawi to, że "roladki"  będą wygodniejsze w jedzeniu i bedą ładniej wyglądały na talerzu:))

Poukładane na talerzu tortille dopełniamy jeszcze warzywami oraz kurczakiem i gotowe:))

Sos podałam osobno, skład: 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli, 1 łyżeczka musztardy i majonezu + pieprz i zioła...mieszamy dokładnie i gotowe:))

Można też "zawiniątka" posypać bardzo ostrymi -suszonymi płatkami chilli - rzecz gustu:))

Pyszne, szybkie, pełne smaków i kolorów danie:))

Polecam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu:))



PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA, hit na każdym stole :))

Przygotowanie trwa zaledwie 5minut, później kurczak "robi się sam"...banalnie prosty przepis ale niebanalny smak, zapach i wygląd dania:),
Mięso jest soczyste, delikatne, aromatyczne a skórka rumiana i lśniąca...przysłowiowe niebo w gębie ;)

Skład:
*2kg podudzi z kurczaka, można też wykorzystać inne części ptaszyny
*łyżeczka oleju
*sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do drobiu lub Kucharek (odrobinę)
*1-2 łyżeczki słodkiego sosu chilli -
składnik magiczny i najważniejszy, to on podkręca i podkreśla cały smak mięsa :)

Umyte i osuszone pałeczki doprawiamy dozując przyprawy wedle własnego uznania, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżeczkę lub dwie słodkiego sosu chilli, smarujemy kurczaka dokładnie w przyprawach i odstawiamy do lodówki na 1-2godz, można go "zamarynować" dnia wcześniej, ale nie jest to konieczne, ja nie miałam czasu, a danie wyszło znakomite...daję słowo - palce lizać, nie wycierać, a goście zadowoleni ;)
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wykładamy pałeczki, nakrywamy szczelnie "złotkiem" i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny...przez pierwszą godzinkę na 250*C - kolejną 220*C...po upływie czasu odkrywamy i rumienimy skórkę przez 15min w temp 250*C :))

I to cała filozofia, efekt widać na zdjęciu... :))

Polecam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu :))
 
Ps. Taki pieczony kurczak jest mniej kaloryczny i bardziej zdrowy niż tradycyjny, nie smaży się w głębokim oleju, ale piecze we własnym "sosie"...a łyżeczka oleju używana w przepisie służy jedynie temu, oby przyprawy dokładniej rozprowadzić po mięsie:)

Faszerowane pieczarki / stuffed mushrooms - pyszny pomysł:)

Przekąska- przystawka a także doskonały pomysł na pyszną kolację, imprezę, urodzinki czy też imieninki:))... faszerowane pieczarki możemy przygotować dużo wcześniej i zapiec je przed samym przyjściem gości...

Składniki:
*8 pieczarek do faszerowania, albo "zwyczajnych"o dużych kapeluszach (średnica szklanki)
*1/4 czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
*1 pojedyncza pierś z kurczaka również pokrojona w drobną kostkę
*jajko ugotowane na twardo - ... kostka
*pół średniej cebuli - w kostka
*1 łyżeczka natki z pietruszki
*2 łyżki tartego żółtego sera
*sól, pieprz, ulubione zioła
*oliwa lub olej

Umyte i osuszone pieczarki kładziemy na blaszkę, odrywamy nóżki, które następnie kroimy w kosteczkę...i smażymy na patelni na oliwie lub oleju. Do patelni dodajemy kolejno: cebulę, pierś z kurczaka...doprawiamy do smaku...
Paprykę i natkę dodajemy pod koniec smażenia, wyłączamy... a kiedy wszystko ostygnie dodajemy tarty żółty ser i jajko, uzyskanym farszem wypełniamy skropione delikatnie oliwą pieczarki:))

Późnej wystarczy jedynie zapiec grzyby w dobrze rozgrzanym piekarniku!
250*C -15min i gotowe:))

Polecam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))

ROLADKI Z SZYNKI w 2-3minuty:)

Banalnie prosta do wykonania i niebanalnie pyszna przystawka/ przekąska...zaledwie kilka składników i minut, pozwoli wyczarować nam takie roladki...

A więc, potrzebujemy:
*6 dużych plastrów szynki
*ser żółty
*paprykę czerwoną (około pół)
*ogórki korniszony/konserwowe (1,5 sztuki)
*majonez
*zioła prowansalskie i odrobina pieprzu

Paprykę, ser i ogórki kroimy w słupki i kładziemy na jednym końcu szynki uprzednio posmarowanej majonezem i oprószonej ziołami...rolujemy, spinamy wykałaczką i gotowe:))

Pomysł na coś pysznego w 2-3minuty:))

Dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))

piątek, 15 marca 2013

PYSZNE WAFLE - czekolada, karmel i orzechy:)

Każdy kocha słodkości...magnetyczny smak czekolady, aksamitny dotyk karmelu w ustach i chrupiące orzechy...mmm...takie wafle same znikają:))

Składniki potrzebne do wykonania:
*paczka "suchych" wafli
*nutella - nie musi być oryginalna, oby było tzw.masło czekoladowe (w temp. pokojowej koniecznie!)
*puszka mleka skondensowanego słodzonego
*ulubione orzechy (lekko uprażone w piekarniku)

-Mleko w puszce gotujemy 3 godz. na małym ogniu (musi być całe pokryte wodą, w razie potrzeby uzupełniamy)...po upływie czasu wyciągamy i czekamy oby kilka minut przestygło, w przeciwnym razie karmel pryśnie pod ciśnieniem!
-Jeden "płat" wafla łamiemy na małe kawałki, wkładamy do woreczka i rozkruszamy na pyłek używając np.tłuczka do mięsa...następnie łączymy z nutella...tyle nytelli, aby składniki się dobrze połączyły ( im czekolada cieplejsza- tym bardziej plastyczna)
Pierwszy płat suchego wafla smarujemy masą z nutelli, następnie nakładamy kolejny płat i masa karmelowa,na którą sypiemy orzechy i to tyle!

*odstawiamy wafle na 30min, oby ciut zmiękły i kroimy tak jak chcemy i lubimy :))
*ilość warstw jest od nas zależna, można zrobić ich więcej oczywiście :)
*moja wersja jest dla leniuchów;) taka na szybko:))

Polecam przepis i dziękuję za odwiedzinki u mnie:))

czwartek, 14 marca 2013

Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą :)

Pyszny pomysł na udany dzień, idealne do kawy lub herbaty, na podwieczorek i słodką przekąskę...cieplutkie, puszyste i chrupiące rogaliki oczarują każdego:))

Ciasto:
-0,5kg mąki
-25dkg masła (można być margaryna)
-2 jajka
-szczypta soli
-5dkg drożdży
-marmolada

Drożdże rozgnieść z łyżką cukru i dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany (o temp. pokojowej) i odstawić.

Mąkę przesiać, dodać 25dkg posiekanego masła z lodówki, zrobić dołek wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli i wlać do tego drożdże. 
Wymieszać wszystko, zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na "koło" i podzielić na 8 części, pokroić jak na pizze ;)
Brzegi trójkątów posmarować marmoladą i zwinąć do środka.
Blachę posmarować margaryną.
Rogaliki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 175*C na 15min. (żeby się zarumieniły)
Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem i gotowe:))

Palce lizać:))

ZUPA KLOPSOWA /PULPETOWA...yummy :))

Zupa klopsikowa/pulpetowa to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup...syta, pyszna, aromatyczna...ma bogaty smak, niesamowity zapach, kuszące kolory...i te mini pulpeciki...mmmm....palce lizać :)

Składniki:
*około 2,5l wody (solidna porcja)
*2 średnie marchewki, pietruszka, pół małego selera - wszystkie warzywa pokrojone w większą kostkę
*średnia cebula (w całości) można przypiec dla lepszego smaku
*750dkg mięsa mielonego wieprzowego
*jajko
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
*4 kuleczki ziela angielskiego
*2 liście laurowe
*2 lub 3 łyżeczki musztardy
*1łyżeczka soku z cytryny (można dodać więcej)
*cała "słodka" śmietana 30%
*przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 rosołki drobiowe, magi/lubczyk świeży lub magi w płynie i Kucharek lub Vegeta do smaku.
*ziemniaki
-Do garnka z wodą dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, całą cebulę, 2 rosołki, sól, pieprz  oraz ziele angielskie i liść laurowy.
-Następnie do mięsa dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, mieszamy i formujemy mini kuleczki/pulpety - na bieżąco wrzucając je do gotującego się wywaru.
-Kiedy wszystkie pulpeciki się już gotują dodajemy 2 łyżeczki musztardy, sok z cytryny, przyprawy i gotujemy (około 20-25 min.), na koniec czas na śmietanę, posiekana natkę pietruszki, majeranek i ostatnie 5min. gotowania:)
-Ziemniaki gotujemy osobno pokrojone w dużą kostkę!

Polecam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))



 

 

Magiczny czwartek i mały bilans ;)

Wolny poranek i długie leżakowanie w łóżku, a za oknem cud miód pogoda, błękitne niebo i świeże powietrze pachnące wiosną...w marcu jak w garncu...natura świruje
14.3.2013 - ogólny stan:
* odrosty (wyhodowane dla odpoczynku włosów, nie z lenistwa)
*obdarty lakier na paznokciach - sztuk 4
*fejs wymaga peelingu, skóra nie znosi grzejników:(

Ps. dziś jest "magiczny" czwartek - tak bynajmniej twierdzi moja koleżanka, idealny np. na rzucanie palenia ;)
Trzeba ruszyć tyłek z domu, wyleźć do świata - zanim świat wyjdzie z siebie, może mi też dziś przytrafi się trochę magii...;)

Udanego dnia :))