niedziela, 6 stycznia 2013

NADZIEWANY MIĘSEM MAKARONowe MUSZLE/ SIEKANE POMIDORY/ SOS SEROWY :))


Danie banalnie proste, syte i kolorowe.

Skład:
*20 dużych muszli makaronowych (Conchiglioni Rigati), ugotowanych według przepisu na opakowaniu(moje gotowały się 12min.)
*0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
*duża cebula pokrojona w kostkę i przysmażona na złoto
*puszka siekanych pomidorów
*sos serowy:1szkl. pełnego mleka, podgrzewamy, kiedy jest gorące dodajemy 4-5 łyżek tartego żółtego sera/można dodać więcej! Mieszamy intensywnie, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową. 
*naczynie do pieczenia 21cm/30cm jest idealne do tego przepisu:)


Mięso łączymy z podsmażoną cebulką i doprawiamy do smaku, nadziewamy ugotowane uprzednio muszle...
Na dno naczynia żaroodpornego rozkładamy siekane pomidory- doprawiamy je solą, pieprzem, bazylią...następnie "ściśle" faszerowane muszle, a całość zalewamy sosem serowym.
Pieczemy 45min/200*C.

* wierzch można posypać parmezanem :)
*sos serowy można zastąpić domowym sosem pieczarkowym lub pomidorowym:))

Yummy..... :]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz