wtorek, 2 kwietnia 2013

Wykwintny łosoś w pomidorowo - octowej zalewie :) bo rybka musi pływać :)

Wertowałam ostatnio swoje przepisy i wypatrzyłam moją starą recepturę na przepyszną rybę w zalewie, kilka dobrych lat owe cudo nie gościło na moim stole...a tak je kochałam. 
Sprawdziłam więc szybko stan zamrażarki, i co...moje zapasy są jak na wojnę i czas najwyższy je pomniejszyć, no ba - wiosenne porządki...hehe
Przepis jest uniwersalny i nadaje się do każdej ryby, ulubione filety możemy teraz zaserwować w nowej soczystej oprawie z sosu pomidorowego :)

Ryba:
- 1 kg, filety należy podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć.

Zalewa:
- 1szkl. octu
- 4 szkl. wody
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilkanaście kuleczek gorczycy
- pieprz w ziarnkach...lub świeżo mielony
- 1 duża cebula pokrojona w półkrążki lub 2 średnie
- 2 łyżeczki soli
- cukier (na 1 szkl. wywaru - 1 czubata łyżka cukru)...można oczywiście osłodzić wywar do smaku!

Wszystko połączyć, gotować 25min...pod koniec dodać 0,5 słoiczek przecieru pomidorowego i jeszcze chwilę pogotować.
Włożyć rybę do słoika/ów i zalać gorącym wywarem...najlepsza jest na drugi dzień :))

Przepis jest bardzo prosty, a ryba wychodzi zawsze doskonała.

Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do subskrybowania/obserwowania mojego bloga.

Buziaki :*

Jajecznica ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem na toście.

Oto doskonały sposób na udany poranek, przepyszna i aromatyczna jajecznica, co ważne - zrobienie jej zajmuje kilka chwil :))

Składniki:
*4 jajka
*1 łyżka masła
*1 łyżeczka śmietany
*1 łyżka posiekanego szczypiorku
* plaster wędzonego łososia
*sól i pieprz do smaku
*koper do dekoracji

A więc:
-  do opiekacza/tostera wkładamy kromkę lub dwie ulubionego chlebka.
-  w tym samym czasie na łyżce masła smażymy 4 jajka z łyżeczką śmietany (dobrej gęstej... ewentualnie słodkiej), oraz łyżką drobno posiekanego szczypiorku, szczyptą soli i pieprzu.
-  i to tyle - wyciągamy tosty, nakładamy na nie jajecznicę, następnie plaster lub dwa wędzonego łososia, oprószamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem... SMACZNEGO...gotowe:)

Polecam przepis i zapraszam do obserwowania mojego bloga.

Buziaki:)

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

WIOSENNY KONKURS Z NAGRODAMI ........ i wyniki....:)

Ogłaszam mój pierwszy wiosenny konkurs z kolorowymi nagrodami, zasady wzięcia w nim udziału są bardzo proste:

1. Napisz (POD TYM POSTEM), który z moich przepisów jest Twoim ulubionym i dlaczego...Twoja wypowiedź automatycznie potwierdzi uczestnictwo.

2.Polub przynajmniej 3 moje posty.

3. Zostań obserwatorką/em mojego bloga.

4. Powiadom innych na swoim blogu/stronie/w G+ o konkursie u mnie.

5. Koniec konkursu to 13 kwiecień, 14stego losowanie i ogłoszenie szczęśliwego zwycięzcy:))

Powodzenia Kochani:))

Jestem bardzo ciekawa Waszych wypowiedzi i tego jaką kuchnię preferujecie, tradycyjną czy raczej experymentalną?
A może również bawicie się smakiem, kolorem i dzielicie pasją gotowania tak jak ja?Wypoczywacie  gotując, czy raczej to przymus i konieczność? :)
Może jakiś mój przepis stał się Waszą inspiracją?;)

DO WYGRANIA COŚ DLA PIĘKNA I ZMYSŁÓW:
-- Zestaw do włosów z extraktem z olejku arganowego: szampon, odżywka i kuracja/olejek...kosmetyki te reperują i odbudowują zniszczone włosy, pozostawiają je błyszczące, gładkie i zdrowe...miłe produkty, sama używam:)) Wspaniała kuracja dla włosów
po zimie, sztucznym ogrzewaniu i wełnianych czapach.
-- Zestaw spinek, dzięki któremu dodacie włosom i fryzurze objętości...kilka rozmiarów, wiele możliwości.
-- Herbatka Twinings w puszcze, skład: czarnej herbaty Assam z wanilią i nutą przypraw...pyszna, aromatyczna, pachnąca, idealna na wciąż zimne wieczory lub udane poranki:)
-- Harmonijna kolekcja trzech relaxujących zapachów Ambi Pur (do kontaktu)...mmm...delikatność, wyciszenie, chwila odprężenie...zapach lata.

Powodzenia:)))
Pani Moniko - proszę o kontakt mailowy w sprawie wysyłki nagrody :)) pozdrawiam i gratuluję raz jeszcze :)

niedziela, 31 marca 2013

WIOSENNA SALATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM w moim wydaniu:)

Zdecydowanie uwielbiam mięso, ale ryby i warzywa kocham chyba ciut bardziej...zresztą, co tu sobie żałować, jeśli to samo zdrowie z natury płynące. 
Ale nie tylko smak dania się liczy, wygląd jest tak samo ważny, kompozycja, kolorystyka, forma podania, sposób prezentacji... jemy również oczami , doznania wzrokowe są jednym z elementów, który decyduje o tym czy mamy ochotę na dany produkt, czy też nie...czasami zwykła sałatka może wyglądać jak przysłowiowy "milion dolarów"...wystarczy troszeczkę chęci i mała szczypta fantazji:))

Oto mój pomysł i sałatka/mix warzywny: pomidorki koktajlowe, ogórek w kostkę, papryka, jajko, szczypiorek, seler naciowy, sałata lodowa...odrobina sosu czosnkowego, a wszystko to w oprawie z wędzonego łososia...do tego plaster cytryny i obrazek jak malowany.
Zwyczajna sałatka w niecodziennym wydaniu...wygląda bajecznie i smakuje przepysznie:))

Mam nadzieję, że cała kompozycja przypadła do gustu i stała się małą inspiracją na przyszłość:))

Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do subskrybowania/obserwowania mojego bloga:)

Buziaki:*

MIODOWO - MUSZTARDOWE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA :)

Mięso drobiowe bogate jest w duże ilości białka i znikome pokłady tłuszczu, a piersi w szczególności mają spotęgowane walory dietetyczne i odżywcze... Zawiera ono również dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B.
Delikatne, jasne mięso z kurczaka daje nam szereg wachlarz możliwości kulinarnych, idealne każdego dnia, jak również na wielkie i wyniosłe okazje...Komponuje się doskonale z każdym dodatkiem i w każdej oprawie...
Miodowo musztardowe szaszłyki to wykwintne, ale bardzo proste danie, mięso jest aromatyczne, niezwykle soczyste, wyraziste i bogate w smaku, posiada dyskretną nutę słodyczy i lśniącą miodową glazurę...smak jest doskonale zbilansowany, a święta równowaga pomiędzy delikatnością i ostrością zachowana...
Wspaniała lekka przekąska/przystawka, danie główne lub zdrowa kolacja...

Składniki marynaty na 2 średnie piersi:
- 1,5 łyżki ulubionej musztardy
- 1,5 łyżki dobrego miodu
- sól morska i świeży pieprz do smak
- 0,5 łyżeczki oleju
- 0,5 łyżeczki sezamu

A więc, mięso kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą, pieprzem, następnie dodajemy musztardę i miód, łączymy wszystko razem delikatnie mieszając i odstawiamy do lodówki na około godzinę...
Po upływie podanego czasu wyciągamy, nabijamy na patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe), oprószamy sezamem i wstawiamy do piekarnika na 200*C - 30min...ostatnie 5 minut włączamy górne opiekanie, żeby zarumienić mięso i sezam (w razie potrzeby obracamy).

Smacznego:)

Polecam przepis i zapraszam do subskrybowania/obserwowania mojego bloga .

Buziaki:*



sobota, 30 marca 2013

WIELKANOCNE PREZENTY :))

Smaczny pomysł na Wielkanocny stół...śliczne prezenciki z ciasta filo wypełnione białą kiełbasą, cebulą i pieczarkami...aromatyczny i pyszne farsz w kruchej delikatnej otoczce z maślaną nutą.

W zależności od tego ile prezentów/porcji chcemy zrobić, na każdy potrzebujemy 4 płaty ciasta filo, jedną kiełbasę pokrojoną w plasterki (białą parzoną)..półkrążki cebuli i 2 szczypty majeranku...

Każdy płat ciasta smarujemy klarowanym masłem i układamy je warstwowo, na środku układamy kiełbasę, cebulę i pieczarki - dodajemy majeranek i to na tyle....zakładamy brzegi ciasta do środka, wierzch smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika 200*C - 20min.
 
Smacznego :)
 
Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego bloga:)

PIECZEŃ WIELKANOCNA NA MÓJ SPOSÓB:)

Pieczeń Wielkanocna z jajkiem, pełna dodatków, koloru, niezwykle aromatyczna i pyszna...
Dwa rodzaje mięsa gwarantują ciekawą teksturę i nietuzinkowy kontrast smaku, a bogactwo warzyw i pieczarek dodaje daniu lekkości, świeżości i wiosennego formatu.

Składniki:
- 750dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 350dkg mięsa z udek kurczaka grubo siekanego- (dwa małe udka)
- pół pomarańczowej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- 3 duże pieczarki pokrojone w plastry
- 1 średnia cebula w kosteczkę
- łyżka szczypiorku
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 1 jajko surowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo, z których trzeba odkroić "górę i dół" do poziomu żółtka - jak na foto poniżej :))
- przyprawy: sól, pieprz, Kucharek i odrobina ziół prowansalskich.
Do miski wrzucamy kolejno : 2 rodzaje mięsa, paprykę, kapustę, czosnek, jajko, szczypior i przyprawiamy do smaku....pieczarki przysmażamy z cebulą na złoto i po ostudzeniu dodajemy do reszty.
Całość dokładnie wyrabiamy i na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem wykładamy połowę mięsnej masy, następnie jajka w równym rzędzie i nakrywamy szczelnie resztą mięsa.
 
Pieczemy w 200*C - 1 godz.
 
Pieczeń jest doskonała na każdą okazję, nie tylko od święta...idealna na ciepło i zimno, jako danie główne i dodatek do kanapek...gwarantuję sukces :)
 
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do subskrybowania/obserwowania mojego bloga:)
 
Zdrowych i spokojnych Świąt, buziaki :*
 

DIP Z HOUMOUSU DO ...WSZYSTKIEGO:)...PRZEPYSZNY...

Smak tego dipu pokochałam od pierwszego kęsa...aksamitny, gładki i oprawiony w subtelny,  ale i wyrazisty aromat szczypiorku...palce lizać nie wycierać powiadam ;)...hehe

Składniki:
- 4 łyżki houmousu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej/dobrej śmietany... ( ja dodaję - creme fraiche..mmm..)
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu

Składniki łączymy ze sobą i gotowe...dip jak ta lala:))
Idealny do warzyw: marchewki (uwielbiammm), papryki, ogórka, selera naciowego, chlebka naan...do krakersów...

Pyszna i zdrowa przekąska na każdą okazję:)

Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do subskrybowanie mojego bloga:))

Buziaki:*