czwartek, 20 grudnia 2012

PAELLA by IWONA;)

A więc, owoce morza (co kto lubi, ja dodałam krewetki i małże), mix ryb w kostkę, pierś z kurczaka, papryka, ryż, zielony groszek, siekane pomidory, bulion, szafran, sól morska, pieprz, oliwa, natka z pietruszki, sok z cytryny...itd.
(niestety białego wina nie posiadałam i z racji tego dodać go nie mogłam ;( ale zastąpiłam je tequilą =)
Pomysłów na paellę jest milion, polecam kierując się smakiem i własnym gustem kulinarnym odkryć własny sposób na to danie...
Pozdrawiam ;)

Łosoś z mixem sałat i kolendrą:))

 Dorodny filet z łososia doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem, papryką oraz mieszanką ziół (wedle uznania) i odstawiamy do lodówki na 2/3 godz...po upływie wskazanego czasu wyciągamy rybę i kiedy nabierze "temperatury pokojowej;)" smażymy ją na oliwie z oliwek,
podajemy na mieszance sałat posypaną posiekaną kolendrą:))

Smacznego;)

Chlebek naan z kolendrą/ smak INDII/ NAAN BREAD :)


Mój chlebek naan z kolendrą:))

Składniki
250g zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
roztopione masło do posmarowania chlebków

Do posypania:
nasiona czarnuszki, sezamu lub maku, ewentualnie posiekany czosnek lub świeża kolendra

Przygotowanie
Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta dość cienko, na podłużny kształt. Ponakłuwać widelcem, posypać wybraną posypką i wcisnąć ją dłonią w ciasto. Umieścić naany na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.
Przepis z programu- "Indian Food Made Easy.

"Oooooo...kurcze pieczone na butelce z piwem"



-kurczaka doprawiamy wedle uznania ( najlepiej jeśli zostanie w przyprawach przez noc), nadziewamy na butelkę z piwem, stawiamy na blaszkę wypełnioną warzywami i odrobiną bulionu lub wody, pieczemy około 2godz w 200/220'C (czas zależy od wielkości kurczaka!)
W trakcie pieczenia do butelki z piwkiem kilkakrotnie wsypujemy szczyptę soli, sprawi to, że piwo spieni się i będzie spływało po mięsie...
Polewamy też ptaszynę wywarem/sosem, który powstał na blaszce :))

Aromatyczne, proste i szybkie danie...

Łosoś, pstrąg i tuńczyk w śmietanowym sosie z makaronem:)

Ryby kroimy w kostkę, doprawiamy solą morska i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zioła wedle uznania,( ja dodałam również kurkumę dla ładnego kolory;), następnie dodajemy  śmietanę, żeby powstał delikatny, aksamitny sos (śmietana powinna być słodka).
Podajemy z makaronem:]

Świąteczne ciasteczka/ Christmas cookies :))

Smaczna dekoracja, która znika w mgnieniu oka;)

Stek i szaszłyki z mozzarellą:))

Moja wariacja na temat steku, warkocz spięty na końcu wykałaczką...wygląda to fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej....do tego szaszłyki na gałązkach z rozmarynu z pomidora, papryki i mozzarelli skropione oliwą z oliewek, opruszone solą, pieprzem i ziołami.

PIEROGI:)

W życiu każdego z nas, prędzej czy też później, przychodzi taki czas, kiedy  dopada nas szalona ochota na pierogi :)
Opcji jest wiele,można się zakochać lub zwariować..
Mamy i te z mięsem, kapustą i grzybami, z ziemniakami i białym serem(tzw.ruskie)
Ja wybrałam bramkę nr 3:)...uwielbiam takie przysmażone i tony cebulki lub szczypiorku..mmmm....
Cud, miód i orzeszki...hehe